Amăgitoarea primăvară 1965-1977 de Miruna Runcan celebrată în cadrul Premiilor Observator Cultural 2021

 

 

Suntem deosebit de încântați să anunțăm că, în cadrul premiilor Observator Cultural 2021, colega noastră Profesor Miruna Runcan a obținut premiul pentru Critică Literară acordat pentru volumul II al proiectului Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism, și anume  Amăgitoarea primăvară 1965-1977, publicat la editura Tracus Arte.

 

În cadrul galei de decernare a premiilor, Iulia Popovici a luat cuvântul pentru a anunța premiul acordat Mirunei Runcan și pentru a reflecta asupra importanței acestei lucrări în trei volume care cartografiază într-un mod profund și erudit critica de teatru a patru decenii comuniste. “Noi oferim acest premiu volumului II, care este Amăgitoarea primăvară (1965-1977), în care Miruna Runcan pune în scenă încă o dată noile zvâcniri ale politizării spațiului public și lupta teatrului pentru autonomie: între primatul textului, controlabil politic, și cel al regiei, care, câțiva ani mai târziu, în anii ‘80, se va dovedi discursul mult lăudat și mult pomenit în zilele noastre al unei disidențe ascunse”, mărturisește Iulia Popovici în cuvântarea sa, mulțumindu-i autoarei pentru demersul său de a readuce critica teatrală și istoria teatrului în universul gândirii intelectuale și culturale contemporane.

 

La rândul său, Profesorul Miruna Runcan răspunde : “Sunt grozav de emoționată. Când scrii cărți, nu le scrii pentru premii. Și, într-un fel sau altul, 2021 este un an copleșitor pentru mine. Din acest punct de vedere, niciodată nu mi-aș fi imaginat așa ceva. Dar, da, motivul pentru care am scris cartea este în primul rând legat de reabilitarea și repunerea reflectorului asupra muncii criticului de teatru, atât de desconsiderată în ultimele decenii”.

 

Anul acesta,  premiile Observator Cultural au fost decernate în cadrul unei gale care a avut loc online. Aici se poate consulta lista completă a premiilor: https://www.observatorcultural.ro/articol/laureatii-premiilor-observator-cultural-2021/