„Arhive în mișcare” – premiul special al proiectului Zilele Sofia Nădejde, ediția a IV-a 2021, oferit Mirunei Runcan

„Arhive în mișcare” – premiul special al proiectului Zilele Sofia Nădejde, ediția a IV-a 2021, oferit Mirunei Runcan

 

Suntem încântați și o felicităm pe colega noastră, doamna profesor Miruna Runcan, pentru premiul primit din partea proiectului Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a 2021. Intitulat Arhive în mișcare”, premiul marchează și aduce o binemeritată recunoaștere a activității de cercetare în domeniul teatral, un domeniu a cărui lider de mișcare și promotor este Miruna Runcan, profesor al Facultății de Teatru și Film.

 

Câștigătoare a premiului UNITER 2021 pentru Critică de Teatru, Miruna Runcan a contribuit cu implicare desăvârșită la ineditul proiect editorial Dicționarul Multimedia al Teatului Românesc, inițiat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și a realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai și cu Universitatea de Arte din Târgul Mureș. Munca asiduă de cercetare a Mirunei Runcan deschide calea unei direcții ce răspunde prompt  necesității profunde în spațiul teatral românesc de a colecta și conserva într-o formă modernă și eficientă istoria teatrului local și de a celebra astfel munca artiștilor și teatrologilor români.

Elena Vlădăreanu, co-inițiatoarea proiectului Zilele Sofia Nădejde, explică: “Oferind acest premiu Mirunei Runcan vrem să atragem atenția asupra importanței muncii de cercetare, o muncă de multe ori invizibilă. Cu o pasiune molipsitoare, Miruna Runcan a creat un spectacol scris din arhivele și din istoria teatrului românesc. A deschis un drum pe care nu mai umblase nimeni până atunci, dar a reușit să atragă tineri cercetători, mai ales cercetătoare, în această pădure de arhive și să ridice o construcție fără egal în domeniul studiilor teatrale”.

 

https://www.observatorcultural.ro/articol/cartile-cistigatoare-ale-editiei-a-iv-a-a-premiilor-sofia-nadejde/?fbclid=IwAR26eq2tTntdRrw9kmHl31HAwVxvX6Y-VbnSC-6OWiQArgkE-hvIb7P9w1Y