Carles Salas y Monforte și Raluca Lupan: schimb de experiență în cadrul Erasmus +

În perioada 30 mai – 4 iunie a avut loc la facultatea noastră un worskhop excepțional cu profesorul Carles Salas y Monforte de la Institutul de Teatru din Barcelona prin programul de mobilitate a personalului didactic, Erasmus+. Carles a preluat in această perioadă cursurile anului întâi, specializarea Actorie din cadrul Departamentului de Teatru, lucrând cu studenții pe aprofundarea studiului cuvântului și improvizație corporală în relație cu textul dramatic.

“Este o plăcere pentru mine, ca profesor, să pot folosi acest schimb Erasmus. Este o oportunitate de a împărtăși cunoștințe și experiență pentru a îmbunătăți gândirea și învățarea studenților. Ele influențează academic și personal creșterea acestora. Sunt foarte mulțumit de munca, comportamentul, efortul și reflecția studenților de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj și, de asemenea, de acompaniamentul unic și îmbogățitor al Ralucăi, Katalin și Doru.”
Carles Salas y Monforte

În perioada 19-26 aprilie, colega noastră Raluca Lupan, coordonatoarea anului I, specializarea Actorie, a preluat cursurile lui Carles de la Institutul de Teatru din Barcelona, predând tehnica Viewpoints. Raluca a lucrat cu studenții anului 4 de la 4 secții diferite: text, dans, teatru fizic și dramaturgie.

“La mijlocul încântătoarei aprilie, pe care o iubesc și o urăsc pentru că este luna în care pot sărbători o zi întreagă bucuria personalității mele insuportabile, am avut privilegiul de a lucra alături de prietenul și colegul meu internațional Carles Salas. Am avut ocazia să observ dacă ceea ce predau poate avea un impact eficient și imediat asupra oamenilor care provin din secții diferite ale școlii de actorie din cadrul Institut del Teatre – Barcelona. Timpul petrecut acolo a fost unul semnificativ pentru mine, dar și pentru studenți, așa cum mi-au mărturisit în cadrul ședinței de feedback, la sfârșitul ultimei ore. Lucrul pe care l-am apreciat cel mai mult a fost începutul generos care a influențat întregul proces de lucru împreună. Fiecare dintre ei a avut încredere în mine să-mi fac treaba și să-i introduc în elementele scenice ale tehnicii Viewpoints, astfel încât să le poată aplica în munca și examenele lor viitoare. Am lucrat cu încrederea în procesul de a învăța unul de la celălalt lecție cu lecție – elemente fundamentale unei conduite etice la orice oră de actorie. Munca lor m-a făcut să vin cu noi idei de predare, cu o altă perspectivă asupra propriilor metodologii și abordări tehnice în clasă. A fost o săptămână de bucurie, înconjurată de minți și trupuri creative, un puternic suport educativ într-una dintre cele mai frumoase clădiri moderne care păzesc artele performative.

Dacă oamenii te fac să gândești, să simți sau să reconsideri tot ceea ce crezi că știi, câștigi. Așadar, Carles și studenții din anul 4 m-au făcut câștigătoare. Nu am mai câștigat de mult.”
Raluca Lupan