CULTURĂ ȘCOLARĂ ȘI TEATRALĂ ÎN TRANSILVANIA (SEC. XVII-XXI) ATELIER UNIVERSITAR INTERDISCIPLINAR

CULTURĂ ȘCOLARĂ ȘI TEATRALĂ ÎN TRANSILVANIA (SEC. XVII-XXI) ATELIER UNIVERSITAR INTERDISCIPLINAR

PROGRAM

Cluj-Napoca, 17-23 octombrie 2022

 

Atelierul organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și de Universitatea Catolică Pázmány Péter, Budapesta se înscrie în seria de manifestări organizate cu prilejul aniversării a 150 de ani de învățământ superior în limba maghiară din Cluj.

 

LUNI, 17 octombrie 2022

16.00-18.00 Sosirea participanților de la Budapesta 1 (Dr. Medgyesy S. Norbert, profesor invitat)

18.00-20.00 Agapă

 

MARȚI, 18 octombrie 2022

10.00-12.00 Ore rezervate pentru Departamentul de Literatură Maghiară al Universității Babeș-Bolyai: conferință universitară susținută de Dr. Medgyesy S. Norbert (Str. Horea nr. 31.)

Gazdă: Dr. Farmati Anna

 

17.00 Prezentare de carte la Departamentul de Științe Umaniste, Lingvistică și Istorie al Societății Muzeului ArdeleanȘumuleu Ciuc – Drame ale teatrului școlar franciscan II-III

Activitatea Grupului de Cercetare a Istoriei Dramei Maghiare Vechi și seria RMDE (Vechi amintiri dramatice maghiare, secolul al XVIII-lea) va fi prezentată de Dr. Egyed Emese.

Prezentarea vol. II-III ale Dramelor ale teatrului școlar franciscan: Dr. Gábor Csilla

Cercetări, resurse și publicații despre teatrul școlar din Ungaria: discuție cu Dr. Medgyesy S. Norbert, membru al Grupului de Cercetare a Istoriei Dramei Maghiare Vechi

Cu participarea Teatrul Universitarilor THÉ

Gazdă: Dr. Egyed Emese, președinte departament

Societatea Muzeului Ardelean (Sala de conferințe, Str. Napoca nr. 2-4.)

În cadrul evenimentului va fi pus la dispoziție un rezumat în limba română despre rezultatele sțiințifice ale Grupului de Cercetare a Istoriei Dramei Maghiare Vechi.

MIERCURI, 19 octombrie 2022

12.00-14.00 Centrul de Cooperări Internaționale al Universității Babeș-Bolyai/CCI: Sedință de lucru privind modalitățile de cooperare interuniversitară în viitor. Cu participarea colegilor de la UBB, Universitatea Catolică Pázmány Péter și CCI.

16.00-18.00 Sosirea participanților de la Budapesta 2 (Teatrul Studențesc „Boldog Özséb”/BÖSZK)

 

JOI, 20 octombrie 2022

12.00-14.00 Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai: Masă rotundă Aspecte privind modelarea rolurilor în teatru. (Str. M. Kogălniceanu nr. 4.)

Cu participarea activă a BÖSZK.

Gazde: Dr. Bartha Katalin Ágnes și studenții Facultății de Teatru și Film

 

15.00 Vizită la muzeu și întâlnire cu muzeologul Dr. Melinda Mitu, urmată de un tur ghidat al orașului cu Raul Ciosescu, artist clujean (Muzeul de Istorie, Str. C. Daicoviciu nr. 2)

Cu participarea activă a BÖSZK.

 

16.00-18.00 Departamentul de Limbă și Literatură Germană al Universității Babeș-Bolyai: conferință universitară în limba germană, susținută de Dr. Medgyesy S. Norbert, cu tema Confesiunile și teatrul școlar în Transilvania, în cadrul cursului „Istoria culturii germane din Evul Mediu până în prezent”, An I, Secția A și B (Str. Horea nr. 7)

Gazde: Dr. Tar Gabriella-Nóra și studenții Departamentul de Limbă și Literatură Germană

 

VINERI, 21 octombrie 2022

12.00-14.00 Atelier cu studenți și profesori de hungarologie, germanistică, etnografie, teologie și teatru, condus de Dr. Medgyesy S. Norbert: Cântece, sărbători și manifestări teatrale în cultura școlară din secolul al XVII-lea până în secolul al XVIII-lea în Ungaria

Gazde: P. Molnár Lehel SchP, duhovnic studențesc; P. Sárközi Sándor OSchP; Dr. Vik János (UBB, moderator)

Cuvinte de salut rostite de Dr. Czégényi Dóra, prodecan al Facultății de Litere, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de învățământ superior de limbă maghiară din Cluj

Deschiderea atelierului: Pr. László Attila, protopop-paroh de Cluj-Dăbâca

 

Biserica Piariștilor din Cluj (Str. Universității nr. 5.)

18.30 Spectacolul invitat al BÖSZKConcursul păcatelor și al virtuților, sau victoria Îndurării (dramă biblică de la Șumuleu Ciuc din secolul al XVIII-lea)

Gazde: Tar Gabriella-Nóra și membrii Teatrului Universitarilor THÉ

 

Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai/Clădirea Marianum, Sala Eminescu (Str. Horea nr. 31.)

 

SÂMBĂTA, 22 octombrie 2022

9.00-16.00 Excursie de studiu la Alba Iulia, organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară al Universității Babeș-Bolyai

 

Program planificat:

– tur ghidat al Catedralei din Alba Iulia

– Maica Domnului – Maica noastră Maria: Scurtă devoțiune literară cu cântece bisericești interpretate de BÖSZK (pe baza culegerii lui Erdélyi Zsuzsanna)

– vizitarea camerei memoriale Márton Áron

– program liber în interiorul și în jurul cetății

Coordonator științific al excursiei de studiu: Dr. Vik János

 

DUMINICĂ, 23 octombrie 2022

Plecarea participanților de la Budapesta