Explorarea industriei cinematografice din Europa de Est și Centrală în context global cu Petr Szczepanik

Explorarea industriei cinematografice din Europa de Est și Centrală în context global cu Petr Szczepanik

 

 

Janovics Center for Screen and Performing Art Studies organizează Janovics Center Book Talks, o serie de discuții cu autori relevanți din domeniu. Publicul este invitat pe 18 noiembrie să-l cunoască pe Petr Szczepanik, autorul cărții Screen Industries in East-Central Europe.

 

Această carte oferă o perspectivă alternativă asupra industriilor audiovizuale și media din Europa de Est și Centrală, și anume din Republica Cehă, Polonia și Ungaria. Textul investighează modurile în care industriile cinematografice ale națiunilor mici se poziționează în context global și răspund la fenomenul de digitalizare. Petr Szczepanik sugerează că pentru aceste „periferii digitale”, globalizarea și digitalizarea sunt procese incomplete, care încă se poticnesc și care sunt strâns legate și mediate de circumstanțe și actori locali.

 

În loc să ofere o privire de ansamblu economică de sus în jos sau politică, această carte pune accentul pe realitățile trăite ale producătorilor ca inițiatori cheie, facilitatori și intermediari culturali. Bazându-se pe interviuri în profunzime, textul analizează îndeaproape modul în care intenția lor creativă este circumscrisă de scara limitată și poziționarea periferică a piețelor în care își desfășoară activitatea și modul în care aceștia se luptă să împace aceste constrângeri prin strategiile lor de afaceri, gândirea creativă și auto-percepția profesională.

 

Moderată de profesorul Claudiu Turcuș, discuția intitulată Exploring East-Central European Screen Industries in Global Context va avea loc online, pe 18 noiembrie, de la ora 16.00, pe link-ul de zoom:

https://zoom.us/j/97017691384?pwd=NUplMUcvdm92dWl5bFVVlZt

 

Cartea este disponibilă gratuit prin programul Bloomsbury Open și poate fi descărcată în format pdf de pe    www.bloomsburycollections.com