Filmul și literatura română celebrate în SUA

Filmul și literatura română celebrate în SUA

 

 

Claudiu Turcuș va reprezenta Academia Română și Universitatea Babeș-Bolyai la 

Universitatea de Stat din New York, Oswego 

 

Cercetător și Conferențiar la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, Claudiu Turcuș prezintă două conferințe la Universitatea de Stat din New York, Oswego și la Institutul Cultural Român din New York,  în cadrul unui demers internațional de cercetare care urmărește  promovarea filmului și a literaturii române peste ocean. 

 

Evenimentul marchează o diseminare a proiectului Modernism rural. Literatura română ca literatură est-centrală europeană (RuMo, TE-2019-1378), finanțat de UEFISCDI și implementat la Institutului de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu, Academia Română, Cluj, fiind parte a unui efort mai amplu de încadrare transnațională a culturii române și de revizuire critică a celor mai influente abordări ale modernismului românesc. Conferința profesorului Turcuș, An Ideological Reading of Romanian post-1989 Film and Literature: Rural Modernism and Routes of Europeanization, urmată de un dialog cu profesorii Lenuta Giukin și Benett Schaber și studenții lor, corespunde dezbaterilor actuale în mediile culturale din Europa Centrală și de Est. 

 

Această mobilitate internațională are, de asemenea, o componentă de diplomație culturală, onorând colaborările culturale româno-americane. Într-o relație strânsă cu rezultatele cercetării din proiectul RuMo, profesorul Claudiu Turcuș va susține o conferință intitulată Norman Manea – Aesthetics as East Ethics. An Overview în cadrul evenimentului omagial dedicat scriitorului româno-american,  profesor al Colegiului Bard, Norman Manea, de către Institutul Cultural Român din New York.