„PERFORMING JULIET” ÎN PREMIERĂ LA TIFF 2022

Anul acesta, la TIFF,  are loc o premieră de excepție: pentru a spune două povești împletite, dramaturgul András Visky regizează un scurtmetraj captivant, realizat într-o formulă scenaristică experimentală. Documentarul Performing Juliet reflectă puterea teatrului și a cinematografiei de a aborda cele mai dificile teme pentru a scoate la iveală sensurile profunde ale vieții. András folosește arta cinematografică pentru a investiga capacitatea vindecătoare și eliberatoare a teatrului – devenit astfel personaj în documentar.

Performing Juliet urmărește povestea Melissei Loraine, actrița americană care a fost admirată pe scenele internaționale jucând în piesa Juliet, scrisă de András Visky în 2002. Scris ca un monolog al conștiinței, textul dramatic reface experiența mamei autorului, întemnițată timp de șapte ani într-un gulag, împreună cu copii săi, printre care și Visky însuși. Suferința ar fi putut fi evitată dacă Juliet ar fi divorțat de soțul ei, disident politic, condamnat la 22 de ani de închisoare de către regimul comunist din România.

Actrița americană de origine franceză, Melissa Lorraine, a descoperit-o pe Juliet în timp ce lucra la Teatrul Studio K din Budapesta. Întoarsă la Chicago, la Theatre Y, unde este director artistic, Melissa a continuat să interpreteze de peste 300 de ori rolul Juliet, producând prima punere în scenă în engleză a piesei. Interpretând dragostea necondiționată a Julietei, Melissa se confrunta în viața reală cu propria captivitate: o căsnicie violentă. Documentarul explorează atât travaliul creator al dramaturgului și al actriței, cât și felul în care experiențele și traumele personale influențează demersul artistic. Scurtmetrajul devine astfel un mediu de observație și auto-investigare prin care arta teatrală este privită ca instrument vindecător.

Regia: András Visky
Cu: Melissa Lorraine, Evan Hill, Katie Sherman, Katie Stimpson, Elijah Washington, Arch Harmon, Brendan Mulhern
Durata 40 minute
TIFF 2022, Secțiune: Ziua Maghiară
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nVp5sAGcaL4