PREMIERA FILMULUI „ÎN UMBRA LUI SHAKESPEARE”, REGIZAT DE TÁRKÁNYI JÁNOS

PREMIERA FILMULUI „ÎN UMBRA LUI SHAKESPEARE”, REGIZAT DE TÁRKÁNYI JÁNOS

Suntem bucuroși să anunțăm premiera filmului artistic de lungmetraj, În umbra lui Shakespeare, regizat de colegul nostru, lector universitar dr. Tárkányi János. Lansarea va avea loc pe data de 04.10.2022, ora 19, la cinema Florin Piersic. Intrarea este libera.

Filmul artistic ,,În umbra lui Shakespeare” este ecranizarea romanului cu același titlu al scriitorului și scenaristului Walter Übelhart.  Prin tema aleasă şi prin acţiunea derulată în două planuri, suntem cufundaţi în culoarele timpului până cu 400 de ani în urmă, când ni se dezvăluie, din umbra istoriei, un personaj din Baia Mare, care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades.  Absolvent al Schola Rivulina, unde a învăţat limbi străine, între care şi engleza, personajul nostru se afirmă în cercurile alese din Londra, ajungând, se pare, apropiat marelui William Shakespeare, căruia nu doar i-ar fi sugerat teme devenite celebre în timp, ci i-ar fi oferit chiar texte, el alegând să rămână în umbră.

Filmul este regizat de Janos Tarkanyi într-o manieră modernă, spectatorul putând ușor identifica cele două planuri: pe de o parte, suntem transpuși în vremea de demult, în care Baia Mare pare a fi conectată la circuitul științific și cultural european, în ciuda mai multor manifestări specific medievale (vrăjitoare, medicamente miraculoase, societăți secrete, ocultism etc.), iar pe de alta, asistăm la încercările insistente ale autorului de a identifica în Baia Mare de azi și în zonă, dovezi ale unui trecut fabulos.